Asatron

Under vikingatiden så trodde man på något som kallades för Asatron. Detta var innan kristendomen hade nått Skandinavien. Man hade en världsbild som sa att hela världen var sammankopplad i den stora asken Yggdrasil. Ut på de olika grenarna fanns det olika delar av världen, där olika varelser bodde. På en gren fanns Midgård, där levde människorna. På en annan gren fanns Asgård, där alla gudar bodde. Det var i denna delen av trädet man hamnade om man dog en värdig död, vilket på den tiden var i strid. I Asgård hamnade man i Valhall, hos Oden, där man som riktig viking fick ta del av Paradiset: man stred om dagarna och festade om nätterna.

Om man dog av ålderdom eller sjukdom hamnade man dock i grenen Hel. Då varken kvinnor, barn eller gamla stred, hamnade de flesta av dem här. I Hel regerade Lokes dotter, vars namn också var Hel, och hade till hand sin vakthund Garm som försökte äta på människorna.

Men det sägs också att det fanns andra platser man kunde hamna på när man dog. Drunknade man sägs man hamna på platsen Ran. I andra fall kan man leva kvar i gravhögen, eller vara med om själavandring.